Diş Hekimleri İçin Stres Azaltma İpuçları

Nisa Atıcı
January 24, 2023
4 dakika
Diş Hekimleri İçin Stres Azaltma İpuçları

Mesleğinizi sevmenize rağmen kimi zamanlarda bitkin düştüğünüz oluyordur. Diş hekimliği tatmin edici olduğu kadar stresli de olabilir. Yaşam kalitenizi biyolojik ve psikolojik açıdan kötü etkileyen stres, kliniğinizde de birtakım istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Daha verimli randevular için stres yönetiminize özen göstermelisiniz. Bunun için dikkat etmeniz gerekenleri sizler için derledik.

Stresin Kaynağını Bulun

Uzmanlar, birtakım klinik araştırmalara dayanarak stresle başa çıkmak için öncelikle onun nereden kaynaklandığını çözmeniz gerektiğini belirtiyor. Stresinizin nereden geldiğini anladıktan sonra bunun üzerine eğilerek daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Kliniğinizde işlerin yolunda gitmediğini ya da hedeflerinize ulaşmadığınızı düşünmeniz sizi strese sürükleyebilir. Bununla bağlantılı olarak da uyku sorunu yaşayabilirsiniz.

İyi Bir Uyku Şart

Diş hekimleri ile yapılan bir araştırma, günde 7 saatten az uyuyan hekimlerin daha çok stres yaşadığını göstermiştir. 7 saatten daha fazla uyuyan diş hekimlerinin ise stres yönetiminde daha başarılı olduğu kaydedilmiştir. Hem yeterince uyumuyor hem de uzun saatler çalışıyorsanız, bu durum da stresinizi tetikleyebilir. Bunun için dikkat etmeniz gerekenler:

·     Her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanın.

·     Uykuya geçmeden en az 3-4 saat önce akşam yemeğinizi yiyin.

·     Uyumadan en az 6 saat önce kafeinli içecek tüketin.

·     Yatma saatinden 1 saat önce ekrana bakmayı bırakmaya çalışın.

·     Yatak odanızın karanlık, düzenli ve gürültüsüz olmasına dikkat edin.                                                  

Beslenmenize Dikkat Edin 

Sağlıklı ve mutlu olmak için vücudunuza iyi bakmalısınız. Dengeli bir beslenme, stresle mücadelede size yardımcı olacaktır. Sağlıklı beden, sağlıklı bir zihni de beraberinde getirir, unutmayın!

Beslenmenizi, gün boyunca sizi zinde tutacak ve vitamin açısından zengin besinler ile yaptığınızdan emin olun. Her gün meyve ve sebze tüketmeniz, lif oranı yüksek gıdaları tercih etmeniz faydalı olacaktır. Ayrıca yemekte aşırıya kaçmayarak sağlığınız için ideal kiloyu korumaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Şimdi sıralayacağımız yiyeceklerin stres seviyelerini azaltmaya yardımcı olduğu gözlemlenmiştir:

·     Çay

·     Avokado

·     Muz

·     Yumurta

·     Çerez

·     Çikolata

·     Yeşil sebzeler

Burada listelenen besinlerin, vücudun stres seviyesine büyük etkisi olan kortizol ve adrenalin hormonlarının seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Sağlıklı gıdalar ile beslenmeye başlamak, stresinizi azaltmak için atacağınız harika bir ilk adım olacaktır.  

Egzersiz Yapın

Diş hekimliği, zihinsel olarak yorucu olabilir ancak fiziksel olarak hareketsiz bir yaşamı beraberinde getirir. Gününüzün büyük bir kısmını hastalarınızla birlikte koltukta oturarak geçiriyorsunuz. Hareketsizlik, düşük endorfin seviyesine neden olabilir. Ve bu durum sizi halsiz, endişeli ve stresli hissettirebilir. Bu haliniz, hasta memnuniyetini de kötü etkileyebilir. Daha sağlıklı bir hasta-doktor ilişkisine sahip olmak istiyorsanız, böyle görünmek istemeyebilirsiniz.

Bedeninizi hareket halinde tutmak, endorfin üretimini artırmaya yardımcı olur ve kan akışını iyileştirir. Kliniğinizde geçen uzun bir günün ardından illa da spor yapmak için bir salona gitmeniz şart değil. Her gün kendi kendinize yapabileceğiniz 1 saatlik fiziksel aktivite bile sizin için son derece faydalı olur.

Bu fiziksel aktiviteler şöyle olabilir:

 ·    Yoga

·     Meditasyon

·     Bisiklet

·     Koşu

·     Yüzme

·     Dans

·     Doğa yürüyüşü

Kendinize Zaman Ayırın

Çoğu zaman birinci önceliğiniz hastalarınız olsa da kendinizi de bazen ilk sıraya koymak önemlidir. Aksi takdirde tükenmişlik yaşayabilirsiniz. Zihinsel ya da duygusal olarak tükenmiş olan diş hekimleri, hastalarına ve personeline karşı kayıtsız, agresif ya da duyarsız davranma eğilimleri gösterebilir.

Bazı günler, diğer günlere göre daha yoğun olabilir, çalışma saatleriniz uzayabilir. Özellikle böyle zamanlarda, ne kadar yoğun olursanız olun, mola vermeyi ihmal etmeyin. Uzun saatler hiç ara vermeden çalışmanız, veriminizin düşmesine de sebep olacaktır. Hem kendiniz için hem de hastalarınızı en iyi şekilde karşılamak için dinç olmanız gerekmektedir.

Düzenli Olarak Makale Alın
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

On-premise yazılımların yanı sıra bulut tabanlı hasta takip yazılımları da ortaya çıkmış ve yaygınlaşmıştır. Peki bu sistemlerden hangisini kliniğinizde kullanmak daha mantıklı?

Sema Türker
February 7, 2023

06 Ekim 2022 tarihli yeni yönetmeliğe göre diş muayenehanesi açmak için gerekli fiziki şartlar değişti. Bu makalede, uygun klinik ölçüleri ve fiziki standartlarına bakalım.

Sema Türker
January 27, 2023

Vergi Usul Kanunundaki değişiklikler ile fatura ve makbuzların elektronik ortama taşınması ile diş hekimlerinin de e-fatura ve e-smm sistemlerine geçmesi zorunlu hâle gelmiştir.

Sema Türker
January 18, 2023

Bir sonraki blog yazımızı almak
ister misiniz?

Her zaman en kaliteli içerikleri oluşturmaya çalışıyoruz.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Bugün Medicasimple ile tanışabilirsiniz.
Medicasimple'ın kliniğinize nasıl fayda sağlayacağını öğrenmek için demo talep edin.
Demo İzle