Diş hekimliğinde başarınızı etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. En önemli faktörlerden biri de finans yönetimidir. Finansal açıdan kliniğinizi doğru yönetemiyorsanız kliniğinizin işleyişini sürdüremezsiniz. Bir diş hekimliği kliniğini yönetmek zorlu görünebilir ancak doğru adımları attığınız ve önlemlerinizi aldığınız sürece maliyetinizi en aza indirmek ve kârınızı en üst düzeye çıkarmak çok da zor değildir. Ancak bunları yapabilmek için organize olmanız ve akıllı finansal hamleler yapmanız gerekir. Bu yazıda, diş hekimlerinin kliniklerinin mali durumunu optimize etmesi için yapması gereken temel başlıkları anlatacağız.
Kârınızı etkilemede kilit rol oynayan parametreleri takip ederek, günlük ve aylık mali durumunuzu kontrol edin. Bunların yanında dikkat edilmesi gereken en önemli tablolar ise kar ve zarar tablolarıdır.
Para kazanmak için para harcamanız gerekiyor, bu gerçekten doğru. Ancak kliniğinizin gelirini iyileştirmek için nelere para harcamanız gerektiğini biliyor musunuz? Hem hastalarınızın memnuniyetini sağlamak ve buna bağlı olarak da online görünürlüğünüzü artırmak için bu harcamaları yapmanız gerekmektedir.
Mali konularda size tavsiyede bulunacak bir muhasebeciniz olsa bile, onlara kliniğinizin mali durumunu değerlendirebilmesi için ihtiyaç duyduğu somut verileri vermelisiniz. Bulut tabanlı sistem kullanarak gelir, gider ve diğer finansal bilgilerinizi kolayca takip edebilir, mali durumunuzu daha iyi değerlendirebilirsiniz.
Kliniğinizin devamlılığını sağlayabilmek için gelirinizin giderinizden fazla olması gerekir. Bunun için de fiyatlandırmalarınızı akıllıca yapmalısınız. Çoğu kliniğin yaptığı kritik bir hata, hizmetlerinin ücretini yıllık enflasyon oranına göre artırmamaktır. Giderleriniz, enflasyona paralel bir şekilde artar ve dolayısıyla iyi bir fiyatlandırma yapmazsanız ay sonunda da iyi bir tabloyla karşılaşmazsınız. Hastalar fiyatlardaki ani artışa pek sıcak bakmazlar. Bu yüzden fiyat artışını belirli bir süreye yaymanız, hastaların bunu kabul etmesini kolaylaştırır.
Mobilyaların ömrü gibi ekipmanların da ömrü sınırlıdır. Hastalarınız kliniğe geldiğinde yırtık bir koltukla karşılaşmak istemez dolayısıyla bu konuda özenli olmalısınız. Ekipmanlarınızı düzenli olarak kontrol etmeli, eskimiş olanları ve yıprananları değiştirmelisiniz. Ekipmanlarınızın yenilenmesi ve bakımı için ayrıca bir bütçe oluşturmanız, finans yönetimi açısından da daha iyi olacaktır.
Kliniğinizin aylık sabit giderlerini bilmelisiniz. Kira, elektrik, su, telefon, internet, personel maaşları gibi giderler buna dahildir. Sabit gider, kliniğinizin kazanması gereken minimum miktarı gösterir. Yüksek maliyetli ekipmanlar, malzemelerin yıllık bakım ve onarımı gibi giderleri aylık bütçenize dahil etmemeli, bunlar için ayrıca bir bütçe oluşturmalısınız.
Sonuç olarak, asıl amacınızın hastanızın sağlığı ve memnuniyeti olduğunu biliyoruz. Ancak hasta memnuniyetini sağlamanın bir yolu da kliniğinize özen göstermektir. Ve bunu da en iyi şekilde yapabilmek için kliniğinizin finans yönetimine dikkat etmeniz gerekmektedir.
On-premise yazılımların yanı sıra bulut tabanlı hasta takip yazılımları da ortaya çıkmış ve yaygınlaşmıştır. Peki bu sistemlerden hangisini kliniğinizde kullanmak daha mantıklı?
06 Ekim 2022 tarihli yeni yönetmeliğe göre diş muayenehanesi açmak için gerekli fiziki şartlar değişti. Bu makalede, uygun klinik ölçüleri ve fiziki standartlarına bakalım.
Vergi Usul Kanunundaki değişiklikler ile fatura ve makbuzların elektronik ortama taşınması ile diş hekimlerinin de e-fatura ve e-smm sistemlerine geçmesi zorunlu hâle gelmiştir.
Her zaman en kaliteli içerikleri oluşturmaya çalışıyoruz.